fbpx

Top 5 Tips

by Sidsel Dalby

Top 5 tips fra branchens førende gemmolog og diamanthandler

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Find din perfekte diamant

Ville du nogensinde købe et hus eller en bil uden at konsultere en ekspert først? I dag er det ganske almindeligt at erhverve sig kvalificeret rådgivning eller en ‘second opnion’ fra en uafhængig gemmolog og diamantekspert, inden man vælger at investere en formue i enten en forlovelsesring, et diamantarmbånd, et sæt diamantøreringe eller en sjælden gul, pink eller blå diamant.

I følgende afsnit giver diamanthandler og gemmolog Sidsel Dalby 5 gode råd til, hvordan du som forbruger får den bedste diamant til dit budget i et uigennemsigtigt marked.

Kan du se forskellen? Begge diamanter er 1.00 carat/stk, men den ene koster 30.000 kr. mere end den anden.

1. Brillantsleben diamant 1.00 Carat I SI1 GIA Certifikat. DKK 65.000

2. Brillantsleben diamant 1.00 carat G/Top Wesselton VS2 GIA Certifikat. DKK 95.000

De 4 C’er

Tips #1

GIA lavede den første og nu globalt accepterede standard beskrivelse af diamanter: Farve(Color), Klarhed(Clarity), Slibning(Cut) og Carat Vægt(Carat Weight). Hvide eller farveløse diamanter værdifastsættes på baggrund af de 4 C’er, hvor det forholder sig anderledes med Fancy Color Diamonds, herunder bl.a. gule, blå og pink diamanter. Her er det farvesammensætningen og intensiteten af farven, som primært afgør værdien.

Er du på udkig efter en klassisk hvid diamantring til en forlovelse med et begrænset budget kan det betale sig:

  • At gå efter en lidt lavere farve/klarhed, hvis man ønsker at runde de magiske 1.00 carat. Det utrænede øje vil ikke kunne se forskel på eksempelvis en G/H farve, hvorfor det med fordel kan betale sig at gå på kompromis her.
  • 5-10% af alle diamanter i en lavere clarity som SI er ‘eye clean’, dvs. man ser ikke inklusioner for det blotte øje. Man bør derfor alliere sig med en ekspert, der har adgang til de få sten, som findes indenfor kategorien.

Man får med ovenstående mere ‘carat’ for pengene.

Fancy Shaped Diamonds

Tips #2

Vidste du at diamanter findes i flere forskellige former (og farver)? Du kan vælge at gå efter et design, hvor diamanten i øreringene eller ringen eksemplevis er i et cushion cut frem for et klassiske round brilliant cut. Eller måske et emerald cut, som er ganske populært blandt kendte og kongelige.

Man får som oftest mere carat for pengene ved at vælge fancy shaped diamanter frem for det klassiske runde slib, idet der opstår mere spild under udarbejdelsen fra rådiamant til en rund poleret diamant. Samtidig er fordelen ved fancy shape diamanter, at de ofte klæder hånden, syner visuelt større sammenlignet med en rund diamant og får hænderne til at se slanke og lange ud. Et alternativ er også at kombinere de klassiske hvide diamanter med en farvet diamant, hvor specielt de gule diamanter er særdeles er eftertragtede.

Cut (slibning)

Tips #3

Der er stor videnskab forbundet med tilskæring og slibning af en rå diamant direkte fra minen. Slibning refererer til en diamants proportioner og kvaliteten af dens færdighed. Skønheden i en diamant ligger i dens komplekse forhold til lyset, hvor en perfekt slebet diamant fanger lyset på særlig vis og gør den funklende og strålende. Slibning henviser også til form og facettering på en diamant med rund, emerald, princess, pære, marquise og cushion slib m.fl.

Det væsentlige er, at fokusere på slibet i stenen/the diamond cut – her betaler det sig at vælge et excellent cut eller som minimum et very good cut, hvor lyset reflekterer diamanten optimalt og der ses den eftertragtede ‘sparkle’ i stenen. En diamant med et dårligt slib vil være mat og uattraktiv at se på uden glans.

Tilpasning

Tips #4

  1. Find den rette størrelse diamant ud fra mm sammenholdt med carat vægt
  2. Tjek hendes hånd inden du vælger forlovelsesringen via vores Brudeguide
  3. Konsultér Dalby Diamonds for yderligere rådgivning

Tip #5

Find de rette smykker til den store dag HER

 

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Book et møde