fbpx

Argyle Pink Diamanter

by Sidsel Dalby

Et kig tilbage på de sjældne farvede diamanters bedst kendte ’hjem’

Med Argyle Minen Lukket…

Hvad vil næste kapitel være for de Pink diamanter?

Hvis du nogensinde har læst om – eller har interesseret dig bare en smule for pink diamanter og pink diamantsmykker, så vil du uden tvivl vide at størstedelen af verdens forsyning af disse enestående diamanter kom fra Argyle minen i det vestlige Australien.

Dog er det et kendt faktum at alle miner før eller siden ‘brænder ud’ – også selv om de nyder stor strategisk vigtighed for den globale diamantindustri og investeringssektoren. Argyle minen er desværre ingen undtagelse.

Helt generelt så er diamanter og det gælder også de sjældent farvede ædelsten der bruges til at skabe pink diamantsmykker med, tusinder af år om at blive lavet. De genopbygger ikke sig selv og særligt nu hvor videnskabsfolk og gemmologer fortsat til en hvis grad er uenige om hvorfor pink diamanter er pink, jamen så vil de altid være en knap ressource.

 

 

Slutningen på en æra

Igennem årtier kunne Argyle minen årligt byde på overdådigt smukke pink diamanter og den årlige ’tender’, en industri udstilling/auktion var legendarisk indenfor den globale diamantindustri.

Alt har dog en slutning. Man har længe vidst at Argyle minens ressourcer ville være fuldstændig og endegyldigt opbrugt i 2020 og det var præcis det der skete d. 2. november, 2020.

En historisk fodnote

Argyle minens ejere, Rio Tinto, afholte i 2021 den sidste diamant tender/auktion af minens sjældne diamanter. Argyle minen er nu en historisk fodnote. Hvad sker der nu med pink diamanter? Hvordan vil det påvirke dette segment af diamantindustrien og hvad kan diamantentusiaster og investorer forvente?

Argyle Minens Historie

Argyle minen blev grundlagt i Kimberly regionen i vest Australien. I December 1985 begyndte minen sin åben ‘pit’ minedrift.  Til trods for, set i forhold til det globale gennemsnit, at de diamanter der blev fundet til at begynde med var af en lavere værdi, så stod det hurtigt klart for alle at minen rummede store kvantiteter og de dyrebare sten havde en kvalitet der snart ville medvirke til at omskrive de geologiske tekstbøger,

I takt med at mine aktiviteterne skred frem, blev Argyle minen til den fjerde største producent af diamanter målt på volumen og stod for op mod 90 procent af de naturligt farvede diamanter. Dette inkluderer også den globale production af pink diamanter.

 

Hvad Er Næste Kapitel For Pink Diamantsmykker?

Selv da Argyle minen producerede på sit højeste var mængden af pink diamanter meget begrænset og diamanterne i egen ret ekstremt sjældne. Og hvad angår de diamanter som fandt deres vej til markedet i stedet for at ryge direkte ind som del af diamantinvestorernes porteføljer, de fineste af dem – kvalitetssikret af de bedste på området, GIA – var altid ekstremt dyre.

Pink diamanter, som regel dem med andre synlige farvenuancer eller med en mindre intens farve, navngivet ‘faint’ af GIA er som regel dem der finder vej til den kommercielle smykkeverden og ironisk nok; i takt med at Argyle minens depoter svandt ind, så er pink diamantsmykker eksploderet i popularitet.

Indtil videre så er det stadig muligt at købe en smuk pink diamantring, halskæde, øreringe, eller andet pink diamantsmykke uden at man behøver optage et nyt lån i huset. Det er meget sandsynligt at køber man et pink diamantsmykke nu så vil man tjene godt, da det kun vil blive sværere at opdrive pink diamanter.  Og så er det værd at huske på hvor smukke pink diamanter også er at gå med. Ikke blot er de en god økonomisk investering, deres nytteværdi i forhold til stil, værd og evig skønhed vil også stige betragteligt over tid.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Book et møde