fbpx

Diamanter vs. Aktier

af Sidsel Dalby
Investeringsdiamanter og aktier har ikke meget tilfælles. Begge har mulighed for at genere et betydeligt afkast på en investering, men derudover, er der mange forskelle, du bør overveje, før du vælger hvilken investering der er passende for dig. 

Investeringsdiamanter

Når du investerer i diamanter, køber du fysiske aktiver. Den høje globale efterspørgsel sammenholdt med en meget knap reserve af naturligt farvede diamanter,  får priserne til at eksplodere og give et højt afkast på din investering. I 2022 og 2023 har ‘fancy colored diamonds’ performet langt bedre end både aktier og guld og tendensen ser ud til at fortsætte.

Aktier

Når du køber aktier, investerer du i en virksomhed. Uanset virksomhedens forretningsgrundlag, om det er produktion af varer, serviceydelsesr eller en anden industri, giver dine aktier dig et afkast af overskuddet (hvis der er overskud) gennem kursstigninger eller dividender.

Fordele ved at Investere i Diamanter

Lad os undersøge hvornår hhv. diamanter og aktier er det bedste valg af investering:

  • Når du investerer i en diamant, ejer du den; du kan se den, føle den og endda bære den. Diamanter har æstetisk værdi; du kan nyde din smukke investering ved at bære den i et smykke, som understreger din sociale status. Aktier er derimod ikke et fysisk aktiv.
  • Hvis du køber en diamant fra en pålidelig diamantekspert, hvor de sten, du investerer i, har certifikater fra anerkendte laboratorier som Gemological Institute of America (GIA) og du betaler en fair pris (dvs ikke dobbelt op, som er tilfældet hos flere forhandlere) skal du ikke være bange for at blive snydt. Bortset fra køb og salg, er aktier uden for din kontrol. Du investerer i en virksomhed og stoler på, at ledelsen og revisorerne klarer sig godt og giver overskud.
  • Traditionelt er diamanter en god inflationssikring. Diamanter giver typisk beskyttelse mod tab af købekraft i faser med forhøjet inflation (såsom den, den globale økonomi gennemgår i øjeblikket).
  • Diamantindustrien er meget stabil. Priserne på diamanter svinger ikke meget dvs. investeringsrisikoen er lav. Historisk set stiger diamantpriserne støt i værdi og er ikke særlig volatile. Risikoen er meget højere med aktier. Afkast fra aktier kan være massivt, men det samme kan tabene. Gevinster fra aktier afhænger udelukkende af performance i den virksomhed, som du besluttede at investere i, hvilket gør dig fuldstændig afhængig af deres præstationer på et givet tidspunkt.

Fordele ved at Investere i Aktier

  • Aktier kan teoretisk set give dig enorme gevinster fra den ene dag til den anden. Men store gevinster er også ledsaget af høje risici. Mange mennesker køber og sælger aktier som levevej og er afhængig af gode afkast. Aktiemarkedet er lidt som gambling, selvom du træffer velinformerede valg, er der et element af held involveret. Diamanter er ikke de rigtige aktiver at spekulere i. Hver diamant er unik og individuel, det er derfor ikke muligt at bytte en diamant for en anden, hvilket gør salg af diamanter til en mere kompliceret transaktion. Med diamantinvesteringer skal du forvente langsigtet profit. Hvis en diamant sælges under pres, vil den ikke give den det optimale afkast (akkurat som med ejendomme, kunst etc., hvis det skal sælges under pres).
  • Aktier har udbytte, hvilket betyder, at du modtager en fortjeneste uden at skulle sælge aktien. Uanset hvad udbyttet er, kontantudbytte eller udbytte-geninvestering, modtager aktionærer en del af overskuddet eller geninvesterer det. Diamanter giver ikke udbytte. Overskuddet på diamantinvesteringer er kun muligt at opnå efter at have likvideret investeringen.
  • Aktier er meget likvide. Det tager sekunder at købe og sælge aktier. De samme aktier kan sælges og genkøbes adskillige gange i løbet af en arbejdsdag. Diamanter er mindre likvide end aktier. Afhængigt af den specifikke sten, kan den skifte ejer meget hurtigt, eller det kan tage lidt tid at likvidere alt efter udbud og efterspørgsel i markedet. For nuværende og fremadrettet er efterspørgslen sat til at overstige udbuddet af sjældne pink og blå diamanter, der betragtes som en investors bedste ven i 2022 (Læs artikel i MoneyWeek) Salgskanaler for diamanter kan være komplicerede og utilgængelige for mange investorer. Udforsk mere omkring diamantinvestering her.
  • Aktier kan diversificeres; det er meget nemt at købe-sælge-geninvestere. Investorer kan gøre dette selv eller gennem investeringsforeninger. Diamanter er typisk svære at diversificere. Hver diamant er unik, så de kan ikke handles frit eller byttes.

Som du kan se ovenfor, er der ikke et endeligt svar på, hvilken investering der er det bedste valg. Det hele afhænger af den enkelte investors behov og præferencer. Diamanter og aktier bør ikke konkurrere om den samme plads på piedestalen. De vil dog supplere hinanden fint, hvis begge indgår i en investeringsportefølje.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Book et møde