fbpx

Diamanter vs Aktier

af Sidsel Dalby

Investeringsdiamanter og aktier har ikke meget tilfælles. Begge har mulighed for at genere et betydeligt afkast på en investering, men derudover, er der mange forskelle, du bør overveje, før du vælger hvilken investering der er passende for dig. 

Investeringsdiamanter

Når du investerer i diamanter, køber du fysiske aktiver. Den høje globale efterspørgsel sammenholdt med en meget knap reserve af naturligt farvede diamanter,  får priserne til at eksplodere og give et højt afkast på din investering.

Når du køber aktier, investerer du i en virksomhed. Uanset virksomhedens forretningsomfang, det være sig fremstilling, serviceudbyder eller enhver anden industri, giver dine aktier dig en nedskæring af overskuddet (hvis der er overskud).

Fordele ved at Investere i Diamanter

Lad os undersøge hvornår hhv. diamanter og aktier er det bedste valg af investering:

  • Når du investerer i en diamant, ejer du den; du kan se den, føle den og endda bære den. Diamanter har æstetisk værdi; du kan understrege din sociale status ved at bære dine investeringsdiamanter offentligt. Aktier giver dig ingen håndgribelig besiddelse.
  • Hvis du køber en diamant fra en pålidelig diamantekspert, hvor de sten, du investerer i, har certifikater fra anerkendte laboratorier, skal du ikke være bange for at blive snydt. Bortset fra køb og salg, er aktier uden for din kontrol. Du investerer i en virksomhed og stoler på, at ledelsen og revisorerne klarer sig godt og giver overskud.
  • Traditionelt er diamanter en god inflationssikring. Diamanter giver beskyttelse mod tab af købekraft i en valuta.
  • Diamantindustrien er meget stabil. Priserne på diamanter svinger ikke meget dvs. investeringsrisikoen er lav. Historisk set stiger diamantpriserne støt i værdi og er ikke særlig volatile. Risikoen er meget højere med aktier. Afkast fra aktier kan være massivt, men det samme kan tabene. Gevinster fra aktieaktier afhænger udelukkende af præstationerne i en virksomhed, som du besluttede at investere i, hvilket gør dig fuldstændig afhængig af deres præstationer på et givet tidspunkt.

Fordele ved at Investere i Aktier

  • Aktier kan teoretisk set give dig enorme gevinster fra den ene dag til den anden. Men store gevinster er også ledsaget af høje risici. Mange mennesker køber og sælger aktier for at leve af og giver gode afkast. Aktiemarkedet er som gambling, selvom du træffer velinformerede valg, er der et element af held involveret. Diamanter er ikke de rigtige aktiver at spekulere med. Hver diamant er unik og individuel, så det er ikke muligt at ombytte den ene til den anden, hvilket gør salg af diamanter til en mere kompliceret transaktion. Med diamantinvesteringer skal du forvente langsigtet profit. Hvis en diamant sælges under pres, vil den ikke give den fulde markedsværdi.
  • Aktier har udbytte, hvilket betyder, at du modtager en fortjeneste uden at skulle sælge aktien. Uanset hvad udbyttet er, kontantudbytte eller udbytte-geninvestering, modtager aktieaktionærer en del af overskuddet eller geninvesterer det. Diamanter giver ikke udbytte. Overskuddet på diamantinvesteringer er kun muligt at opnå efter at have likvideret investeringen.
  • Aktier er meget likvide. Det tager sekunder at købe og sælge aktier. De samme aktier kan sælges og genkøbes adskillige gange i løbet af en arbejdsdag. Diamanter er meget mindre likvide end aktier. Afhængigt af den specifikke sten, kan den finde en ny ejer meget hurtigt, eller det kan tage lidt tid at likvidere. Likvidationskanaler for diamanter kan være komplicerede og utilgængelige for mange investorer. Udforsk mere omkring diamantinvestering her.
  • Aktier kan diversificeres; det er meget nemt at købe-sælge-geninvestere. Investorer kan gøre dette selv eller gennem investeringsforeninger. Diamanter er typisk svære at diversificere. Hver diamant er unik, så de kan ikke handles frit eller byttes.

Som du kan se ovenfor, er der ikke et endeligt svar på, hvilken investering der er det bedste valg. Det hele afhænger af den enkelte investors behov og præferencer. Diamanter og aktier bør ikke konkurrere om den samme plads på piedestalen. De ville dog supplere hinanden fint, hvis begge er i en investeringsportefølje.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Book et møde