fbpx

Diamantguide

by Sidsel Dalby

Color, clarity, cut and carat weight

De 4 C’er

Diamanter er en af naturens største mirakler. Ligesom snefnug er ingen diamanter nøjagtig ens. Diamanter er lavet af rent kulstof og har en hårdhed på 10 på Mohs-skala, hvilket bevirker at diamanter er det hårdeste materiale i verden. Rene diamanter i smykkekvalitet er tilmed sjældne og findes kun i begrænsede mængder.

GIA lavede den første og nu globalt accepterede standard beskrivelse af diamanter: Farve(Color), Klarhed(Clarity),Slibning(Cut) og Carat Vægt(Carat Weight). Diamanter værdifastsættes på baggrund af de 4 C’er. I kombination giver disse fire faktorer en måde at diskutere diamanter på og til at sammenligne diamanter med hinanden. Dalby Diamonds arbejder med GIA’s graderings skala og den Skandinaviske gradering skala (Scan. D.N.) for at sikre en klar kommunikation med vores klienter.

1. Color (farve)

Diamanter der rangerer fra farveløse til lys gul og brun falder indenfor den normale D-til-Z farveskala, som er standard farveskalaen i diamant industrien. Farveløse diamanter er sjældnere og mere efterspurgte og er derfor dyrer end diamanter med en svag farvetone af gul eller brun. De fleste af de diamanter der anvendes i smykker er tæt på farveløse med en svag tone af gul eller brun.

Diamanter findes også i dybere nuancer af gul og brun, såvel som i forskellige andre farver.

Disse udgør kategorien fancy farvede diamanter, hvor mere farve normalt betyder højere værdi modsat D-til-Z farveskalaen. Hvis man ser efter mest værdi for pengene, kan det godt betale sig, at vælge en næsten farveløs diamant i klassen G, H, I eller J.

Hvert bogstav i D-til-Z skalaen repræsenterer et snævert udvalg af farver baseret på diamantens farvetone og farveintensitet.

2. Clarity (klarhed)

Klarhed er det relative fravær af fremmede partikler i diamanten, da den blev skabt i jordens indre. Disse partikler kaldes inklusioner og pletter, og benævnes i branchen som klarheds karakteristika. Inklusioner er indfattet i selve diamanten, mens pletterne er samlet på overfladen efter slibning af diamanten. Inklusioner har normalt større indvirkning på diamantens skønhed og værdi end pletterne.

Størrelse, antal, position, natur og synlighed af disse inklusioner har indflydelse på diamantens klarhed og værdifastsættelse, idet de kan være med til at begrænse den måde en diamant kan slibes på. Da diamanter dannes under ekstremt varme og høje trykforhold i jordens indre, er det sjældent at finde en helt klar diamant uden disse klarheds karakteristika.

3. Cut (slibning)

Der er stor videnskab forbundet med tilskæring og slibning af en rå diamant direkte fra minen. Slibning refererer til en diamants proportioner og kvaliteten af dens færdighed. Skønheden i en diamant ligger i dens komplekse forhold til lyset, hvor en perfekt slebet diamant fanger lyset på særlig vis og gør den funklende og strålende. Slibning henviser også til form og facettering på en diamant med rund, emerald, princess, pære, marquise og cushion slib m.fl.

Diamanter kan være brilliant slebet med trekantede og kite-formede facetter, der stråler ud fra centrum, eller trinvise slibninger med lange og smalle facetter i parallelle rækker. Det mest almindelige slib er et rundt brilliantslib, hvor diamanten har 57-58 facetter.

4. Carat

Carat måler en diamants masse, hvor én carat er defineret som 200 milligram (0.200 g). Afhængig af kvalitet er store diamanter sjældnere og mere værdifulde end små diamanter. En 1 carat diamant vejer det samme som fire 0.25 carat diamanter, men grundet sjældenhed, er diamanten på én carat mange gange mere værd end summen af værdien på de fire diamanter med hver 0.25 carat.

Etisk ansvar

Vores CSR-strategi er at integrere viden, integritet og ansvar i alle dele af organisationen. Vi bidrager med ekspertviden i forbindelse med salg af vores produkter og tjenester. Vi går højt op i integritet og garanterer fuld fortrolighed over for vores kunder, leverandører og samarbejdspartnere. Vi mener, at den stærke følelse af ansvar, stammer direkte fra diamanterne, som er i fokus for alt, hvad vi gør. Vi er dedikerede og forpligtet til at holde en høj standard, når det kommer til etisk adfærd i branchen. Vi handler kun med forretningspartnere, der deler de samme principper.

Dalby Diamonds kan garantere, at alle handlede diamanter er fuldstændig naturlige og hver enkelt diamant kommer med en garanti om, at være konfliktfri. Dalby Diamonds støtter aktivt op om Kimberley-processens certificeringsordning (KPCS), et fælles initiativ mellem regerings-, industri- og civilsamfund, der har til formål at bekæmpe konfliktdiamanter og føre en ren legitim diamanthandel. KPCS blev etableret i 2003 af flere lande på verdensplan for at sikre forbrugerne konfliktfri diamanter.

KPCS har gjort mere end bare at mindske strømmen af konfliktdiamanter, da den også har bidraget til at stabilisere skrøbelige lande og støtte deres udvikling. Da KPCS har gjort livet sværere for kriminelle, har det resulteret i store mængder diamanter på det lovlige marked, som ellers ikke ville have været legalt tilgængelige. Dette har øget indtægterne fra fattige regeringer, og hjulpet dem med at løse deres landes udviklingsmæssige udfordringer.

Dalby Diamonds er registreret medlem af organisationen ‘Stop Blood Diamonds ‘. Organisationen er sat i værk til at stoppe udnyttelsen af diamanthandel ved menneskerettighedskrænkere. Bloddiamanter, ofte kaldet konfliktdiamanter, udvindes i krigshærgede afrikanske lande af oprørere til at finansiere deres konflikt. Oprørerne overtræder groft menneskerettighederne med mord og slaveri mod den lokale befolkning til at udvinde diamanter. Dalby Diamonds medvirker til at standse dette ved udelukkende at købe konfliktfri og legitime diamanter.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Book et møde