fbpx

NATURLIGE DIAMANTER

by Sidsel Dalby

Den naturlige diamants sande værdi

Diamanter er råvarer der tilskrives en ufattelig stor værdi grundet deres sjældenhed, hvor særligt fancy color diamonds tilhører kategorien af ultra sjældne diamanter.

De mennesker som virkelig forstår denne historisk gamle branche, forstår også de helt særlige karakteristika og kvaliteter der kendetegner en diamant, hvorimod de mennesker der blot betragter ædelstene som små og urimelig højt prissatte genstande vil mene at diamantbranchen kun eksisterer for at sætte ublu priser uden bund i virkeligheden og for at skabe uro i de omkringliggende samfund.

Selvom sandheden befinder sig et sted midt i mellem, så er den rigtige måde at anskue diamantbranchen på tættere på den første holdning til branchen end den sidste. Det er trods alt helt umuligt, at se bort fra den unikke udvindingsproces af den ædle sten, der ikke ligner noget andet her på jorden og som resulterer i så smukke og evigt bevarelsesværdige artefakter.

Det er denne sjældenhed i diamanters oprindelse der betales så skyhøje summer for, kombineret med det ressourcekrævende hårde arbejde undervejs. For virkelig at forstå branchen og for at anerkende naturlige diamanter for det de virkelig er, så kræver det at man investerer tiden i at sætte sig ordentligt ind i hvad der skal til for at skabe så ufatteligt smukke og naturligt dyrebare ædelstene.

 

Millioner… eller endda… milliarder af år undervejs

Det er ikke en ubesværet rejse for diamanter at nå så tæt på jordens overflade at vi rent faktisk kan komme til dem. Nej, det er faktisk en voldsom og dramatisk rejse. Diamanters rejse tog sin spæde begyndelse gennem vulkanudbrud for millioner, sågar milliarder af år siden. Det er vigtigt at forstå at dette helt mirakuløse fænomen kun lader sig gøre gennem helt præcise proportioner af tryk og varme.  Uden disse komponenter ville diamanter ikke have den utrolige kemiske struktur som de har, hvilket er det som gør dem så skinnende og uforgængelige som de er.

Det er bydende nødvendigt at kende til denne første faktor når vi taler om naturlige diamanter. For dette i sig selv er nok til at adskille dem fra næsten alt andet derude i markedet; uanset branchen. Herudover er det vigtigt at tage med i betragtningen, hvor stort et arbejde der er gået forud for overhovedet at lokalisere disse emissioner i første omgang. Diamantindustrien har eksisteret i hundredvis af år, men placeringen af hvor diamanter historisk er blevet fundet har ændret sig over tid i takt med nye emissioner og hermed diamantaflejringer er blevet opdaget.

 

 

 

Et begrænset udbud der bliver ved at svinde ind

Mens yderligere miner er kommet til gennem årene, så vil de fleste lukke indenfor overkommelig fremtid som vil resultere i en alvorlig knaphed på det globale udbud af naturlige diamanter. Det vil til gengæld øge værdien af eksisterende naturlige diamanter, da efterspørgslen allerede nu overstiger det globale udbud. Da naturlige diamanter vil blive et mere og mere sjældent syn, så vil dens iboende værdi stige yderligere. Samtlige af de ledende diamantproducerende lande i verden, der inkluderer Rusland, Botswana, Den Demokratiske Rebublik Congo, Canada, Australien, Angola og Sydafrika, er vidne til et skarpt fald i deres udbud af diamanter.

 

Fancy farvede diamanter: En helt ekstrem sjældenhed og skønhed i én og samme sten

Selvom en af de vigtigste grunde til at klare, hvide diamanter er så kostbare skyldes at de er sjældne, så er det alligevel ingenting sammenlignet med de fancy farvede diamanter.  Dog er de fleste forbrugere endnu ikke bevidste om den forunderlige verden af naturligt farvede og sjældne diamanter der findes og som fra naturens side findes i alle regnbuens farver og lidt til. Fancy farvede diamanter modtager deres unikke farve fra forskellige elementer i stenen. Dette kan variere fra kemiske komponenter såsom bor i blå diamanter og kvælstof i gule diamanter til deformationer i krystalgitteret af stenen (pink diamanter).

Til trods for at hver diamantfarve repræsenterer sin egen individuelle kategori med egne respektive priser, så deler alle farvede diamanter farvefaktoren, der adskiller dem fra hvide diamanter og alle andre ædelstene. Kombinationen af en intens farve der deler samme styrke, hårdhed og geologiske historie med øvrige diamanter er uden sammenligning og nærmest umuligt at prisfastsætte.

 

 

 

Det hele handler om at være naturlig

Når først diamanterne er fundet og udvundet, så er der stadig lang vej før de kan sælges. Ikke desto mindre så er den mest værdibringende proces allerede et overstået kapitel.

Det er kun tidens tand og naturen der sammen kan skabe noget så utroligt at det ikke tåler sammenligning med noget som helst andet der er menneskeskabt. Alligevel er det værd at huske på de øvrige vigtige processer der er del af en diamantproduktion for virkelig at kunne forstå og anerkende prisen på naturlige diamanter.

Det at bemande og drifte en diamantmine kræver avanceret udstyr og specialiseret arbejdskraft, hvilket er en kostelig affære.  Da det er farlige maskiner og processer der bruges til at genvinde ædelstenene fra deres naturlige habitat, så er de faste omkostninger uhyre høje og bidrager derfor betragteligt til den endelige pris for en færdig diamant. Når de uslebne diamanter er udvundet fra minerne, så skal de sorteres og vurderes, slibes og poleres. Disse processer kræver upåklagelige færdigheder og viden, som udgør endnu et fordyrende element. Kun uddannede fagfolk med mange års erfaring er kvalificerede til at omdanne en usleben diamant til en ædelsten, hvilket giver den en øjeblikkelig og uimodståelig uovertruffen værdi.

I en verden hvor vi konstant lokkes af bekvemmeligheder og hurtige løsninger, kan det være overordentlig let at blive distraheret af glitrende, men ikke altid uvurderlige varer.

Naturlige diamanter er derimod tidløse produkter, der ikke bare repræsenterer skønhed, mode og evig kærlighed, men i endnu højere grad er en hyldest til vores fantastiske planet igennem alle tidsaldre; vores fortid, den turbulente nutid og vores ukendte, men forhåbentligt lovende fremtid.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Book et møde