fbpx

Akvamariner – ‘Havfruens Juvel’

af Sidsel Dalby

Akvamariner, en af ​​de mest populære blå ædelstene, er indhyllet i myter og legender. De er kendt som havets perle, og dets navn kommer fra de latinske ord “aqua” for “vand” og “marina” for “af havet”. 

Historien Om Akvamariner

Akvamariner har altid været forbundet med havet, og det er let at se hvorfor. Dens tropiske havblå toner fremkalder billeder af tropiske himmelstrøg og vandet nedenfor. Akvamariner har været brugt i smykker siden mindst 500 år f.Kr. og blev engang anset for at være havfruers skat. Sømænd og rejsende bar det som en talisman for at beskytte dem mod at blive forlist og for at forhindre søsyge.

Vand og oceaner er genstand for meget overtro. Ifølge en legende, er ædelstenens kvaliteter særligt stærke, når den er nedsænket i vand. Når akvamarinens velrenommerede kræfter begyndte at aftage, blev ædelstenen nedsunket i vand om natten, under en strålende fuldmåne, for at genoplive den. Det siges, at sømænd, som blev fanget i en storm, kastede deres akvamariner overbord som en sidste udvej i et forsøg på at berolige guderne.

Stenen blev æret af både romerne og grækerne, som omtalte den som ’sømands perle.’ Romerne mente endda at den kunne helbrede medicinske lidelser i hals, mave og lever.

Tilbage på det tørre land, troede man, at akvamariner beroligede og forlængede forhold, hvorfor de almindeligvis blev givet som jubilæumsgaver længe før de officielt blev udpeget som 19-års bryllupsdagsgave. De mentes også at gøre soldater uovervindelige, hvorfor de blev båret i kamp som beskyttelsessten.

Denne legende om ‘beskyttelse i kamp’ er blevet genfortolket i den moderne tidsalder som en form for juridisk beskyttelse. Det mentes også at bringe regn, når der var desperat brug for det, samt at forbande fjender med tørke.

Grundlæggende Fakta Om Akvamariner

Akvamariner er fødselsstenen til marts og er også den ‘officielle’ ædelsten til en 19-års bryllupsdag. Selvom der er andre kilder, er akvamariner for det meste fundet og udvundet i Brasilien og lande langs Mozambiques geologiske bælte i Afrika. Renere sten er ofte meget lyse i farven, hvorimod mørkere nuancer af akvamariner er mere uklare.

Akvamariner er mest berømte for deres smukke kølige blå farve, men den kommer også i sarte grønlige nuancer. I de senere år, er det blevet foreslået, at jo mere blå en sten er, des mere værdifuld er den. Samlere over hele verden ledte dog primært efter havgrønfarvede sten i det 19. århundrede.

Tilstedeværelsen af ​​jern giver akvamarin dens karakteristiske lyseblå farve. På samme måde giver tilstedeværelsen af ​​metalliske elementer alle medlemmer af Beryl-familien deres farver; uden dem forbliver ren Beryl, også kendt som Goshenite, farveløs. Morganite, akvamarinens yngre søster i Beryl-familien, er farvet af mangan, mens smaragder, aquamarines ældre og mere komplicerede søster, er farvet af krom, jern og vanadium.

Hvorfor Vælge Akvamariner?

Måske den største grund til, at man kan blive tiltrukket af en akvamarin, er dens fantastiske farve. Den er også smukt suppleret med klare diamanter, og de to i kombination kan bruges til at skabe smykker, der er virkelig spektakulære.

Hvis du er en person, der nyder at fortolke betydningen bag ædelsten, har akvamariner længe været forbundet med ro, beskyttelse og afslapning. Stenen siges at holde os forbundet med vandet, som er kilden til alt liv på Jorden.

I mere moderne tid er det blevet sagt, at akvamariner øger ens visdom og lykke og er forbundet med mod, trofasthed og venskab. Det er også knyttet til skorpionens stjernetegn og planeten Neptun.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Book et møde